Pola Mocy zielona energia w rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym

Wstępny zakres tematyczny

  • Wyzwania środowiskowe i kosztowe producentów rolnych. Doświadczenia inwestycyjne. Dopasowanie warunków inwestycji do rynku i prawa. Poszukiwanie ziemi i substratów – odpowiedź producentów rolnych.
  • Ceny energii. Wartość biomasy. Jak będą kształtować się ceny?
  • Fit for 55. Ślad węglowy i emisja gazów. Restrykcje i wymagania.
  • nwestycje w OZE. Czy uwolnią rolnictwo od śladu węglowego i emisji gazów cieplarnianych?
  • Synergia przyszłości: rolnicy – przetwórcy – biznes energetyczny.
  • Rolnicy o pozyskiwaniu zielonej energii, doświadczenia.
    • Fotowoltaika w gospodarstwie rolnym.
    • Hodowca trzody o energii z biogazu.
    • Biogazownia w gospodarstwie mlecznym.
  • Kontekst prawny i społeczny inwestycji w zieloną energię.
  • Jak zaplanować biznes – finansowanie inwestycji.
  • Proces inwestycyjny w OZE. Możliwości współpracy partnerskiej, produkty, pozyskiwanie substratu i wykorzystanie pofermentu, problematyczna moc przyłączeniowa.

* po konsultacjach merytorycznych powstanie ostateczna agenda